Blog

Hogyan akadályozható meg az algák homlokzaton való megjelenése?

Magyar Festék Kft
Magyar Festék Kft
2024.02.08 14:35
Hogyan akadályozható meg az algák homlokzaton való megjelenése?

Alga a homlokzaton?

A kérdés jogos, hiszen esztétikai és funkcionális hátrányokkal is jár, ha a homlokzaton a zöldes-feketés foltok felütik a fejüket. A jelenség nem ismeretlen sokak számára, és főként a régi építésű ingatlanoknál fordul elő az. Mindegy, hogy egyszerű vakolatról, vagy kő homlokzatról van szó, az algák/mohák nem válogatnak. Ahol megfelelőek a fény- és árnyékviszonyok, a tájolás, valamint a vakolat struktúrája, ott idővel szinte biztosan találkozhatunk az algák/mohák hátulütőivel. Érdemes azonban tudni, hogy a THR, vagyis az un. teljes hőszigetelő rendszer alkalmazása remek választás a prevenció céljából.

Biztos, hogy már látott olyan felületet, amely mohásodott, algásodott, zöldült, esetleg feketedett! Mi erre a megoldás?

Szilikon vakolat a tuti befutó!

A szilikonos vakolat használatával az algásodás megakadályozható. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a vakolat és a hőszigetelés kapcsán egymáshoz passzoló alapanyagokkal célszerű dolgozni. Ezek optimálisan funkcionálnak együtt, így évtizedekig a kívánt végeredmény kísér majd el. Az időjárás viszontagságainak kitett területeken, leginkább a homlokzaton és a vele összetartozó lábazaton kiemelt jelentőséggel bírnak a kifejezetten ide javasolt készítmények, alapanyagok használata.

Ha pedig a homlokzat algákkal szembeni védelme kerül szóba, akkor egyúttal megéri elgondolkodni a hőszigetelésen is. A napjainkban minden korábbinál többet emlegetett téma egyértelműen maga után hozza a takarékoskodási igényt. A nyílászárók lecserélése, a teljes hőszigetelő rendszer alkalmazása, a tetőtér felőli szigetelés, és a korszerű fűtés együttesen gondoskodnak az energetikai tényezők javításáról.

Melyik szilikonos vakolatokat javasoljuk?