Blog

Polisztirol szigetelés A-tól Z-ig

Magyar Festék Kft
Magyar Festék Kft
2024.02.07 06:16
Polisztirol szigetelés A-tól Z-ig

Mit érdemes tudni a polisztirol szigetelésről?

A szigetelőanyag fajták között talán a legnagyobb népszerűségnek örvend a hungarocell. A termék polisztirol néven is ismert. Kedveltsége nem véletlen, hiszen olcsón beszerezhető, széles választékban elérhető, ráadásul speciális, grafitos változata is elterjedt.

Az EPS/XPS lap kifejezetten jó áron elérhető, és a felhelyezése sem követel meg bonyolult munkálatokat. Ez utóbbinál fogva a munkadíj sem kerül horror összegekbe. Az alapanyag homlokzati szigeteléshez, utólagos szigetelési feladatokhoz éppen úgy alkalmas, mint beltéri szigetelés megvalósítására. Az sem jelent problémát, ha helyhiányról van szó, ilyenkor ugyanis a vékonyabb rétegben alkalmazható, mégis kifogástalan szigetelést biztosító grafitos lapok ajánlottak.

Mit érdemes tudni a polisztirol szigetelésről? 

Az elnevezések zűrzavarában tegyük először tisztába, hogy miről is van szó! A polisztirol habosított műanyag, amit expandált (EPS) és extrudált (XPS) változatban gyártanak. Az extrudált változat apró golyókból áll, melyeket táblákká préselnek. Az EPS, vagyis az expandált típus grafitot tartalmaz, így akár 30%-kal nagyobb hatékonysággal alkalmazható, mint az extrudált változat. A keskeny táblák kifejezetten olyan felületeke javasoltak, ahol a helytakarékosság kiemelt figyelmet élvez.

Természetesen az XPS lapoknak is megvan a maga előnye, ezek ugyanis sűrűbbek, masszívabbak, így például lábazatok esetében kifejezetten jó választásnak bizonyulnak. A polisztirolra alapvetően igaz, hogy műanyag jellegénél fogva kevés nedvességet vesz fel. Kültéri felhasználás során tehát olyan területekre is bátran választható, ahol állandó nedvességnek van kitéve. A lapos tetők, a zöldtetők, a lábazatok és a földfelszín alatt épült falak szigetelésekor is bizonyítottak már a polisztirol lapok.

Páraáteresztés és penészesedés – mi a helyzet a polisztirol szigeteléssel?  

Legyen szó bármilyen szigetelőanyagról, a páraáteresztő képesség kiemelt jelentőséggel bír. Ha ez alacsony, akkor fennáll a veszélye annak, hogy elindul a penészesedés folyamata az ingatlanban. Bár a polisztirol alacsony páraáteresztő képességgel rendelkezik, de a penész megjelenése nem csupán erre vezethető vissza. Tudta, hogy a penész elsősorban a hideg falfelületeken, rendszerint a hőhidak környékén jelenik meg? Ez viszont szoros kapcsolatban áll az építőanyagok minőségével, a nyílászárók beépítésének szakszerűségével, és az ingatlan belső mikroklímájával.

Nem mehetünk el az ingatlanhasználati szokások mellett sem. A rendszeres, kereszthuzattal történő szellőztetést nem érdemes elhanyagolni, ezzel a legkorszerűbb páramentesítők sem érnek fel. A főzéssel, mosással, teregetéssel, zuhanyozással, vagy egyszerűen a lakásban tartózkodással is nedvesség kerül a levegőbe, amit mindenképpen el kell vezetni – a legegyszerűbb módja ennek a szellőztetés.

Környezetbarát megoldás

A természetes alapanyagok használata mind nagyobb teret hódít manapság. Gyakran felmerül a kétely, hogy a polisztirol szigetelés annak összetétele kapcsán, egy esetleges égés során nagymértékben szennyezi a környezetet. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a polisztirol szigetelés nem lép reakcióba az olyan építkezési anyagokkal, mint a habarcs, a gipsz, a mész, vagy például a cement. Innentől fogva élettartama nem függ ezektől az anyagoktól. A megfelelő vakolást követően hosszú időn keresztül kifogástalan állapotban marad, és bár a napsugárzás kissé porózussá teheti, de alapvetően nem határozza meg minőségét és biztonságos használatát ez. Mivel rendkívül jól szigetel, ezért télen a meleget bent, nyáron pedig kint tartja, s így a fűtési és hűtési költségeken jelentős mértékben spórolhatunk.

Mi a helyzet az éghetőséggel?

A polisztirol szigetelőanyag gyártók odafigyelnek erre az opcióra is, és olyan adalékanyagokat, valamint külső bevonatot alkalmaznak, amelyek a gyulladást meggátolják. Ha mégis égésre kerülne a sor, akkor ezek lassítják az égés folyamatát, tehát a káros anyagok levegőbe kerülése ilyen módon megakadályozható. 

Mi alapján válasszunk?

A kérdés jogos, hiszen a polisztirol szigetelőanyagok minden korábbinál szélesebb kínálatban érhetőek el. A választék növekedését az indokolja, hogy a gyártók igyekeznek komplett rendszerekkel rendelkezésre állni, így a teljes ingatlan szigetelésére megoldást kínálni. A homlokzati hőszigetelés a tető, a födém, a lábazat és a pince egyaránt figyelmet érdemelnek. A szakemberek abban is segítenek, hogy hova milyen vastagságú és nyomószilárdságú alapanyagot érdemes választani, mely termékek a leginkább alkalmasak az időtálló minőségű szigetelés megvalósítására. Laikusként mindehhez érdemes profi segítséget kérni, így a kivitelezés során felhasznált termékek összetételüket illetően is passzolnak majd egymáshoz.