Blog

Energetikai audit: mit jelent és miért fontos?

Magyar Festék Kft
Magyar Festék Kft
2024.01.25 07:30

Hallottál már az energetikai auditról?

A kifejezés nem mást jelent, mint azt a folyamatot, mely során felméri a szakember otthonod energetikai jellemzőit. Miért jó ez? Napjainkban minden korábbinál nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a hőszigetelésre, hiszen ezen a családi költségvetés, az egyre növekvő energiaárak kigazdálkodása múlhat

Nem minden háztartásnak áll rendelkezésére akkora összeg, melybe belefér a homlokzati hőszigetelés, a lábazat szigetelése, a nyílászárók cseréje. Mindezek azonban együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy sikerüljön télen a meleget valóban a lakásban tartani. Az ablakokon és a falazaton keresztül jelentős mennyiségű hő távozik, ezért a hőszigetelési munkálatokra érdemes hosszú távú befektetésként gondolni. A jelenlegi energiaárak mellett viszont nem is olyan hosszú az az idő, mely alatt megtérül a beruházás.

Nem mindegy, mivel indul a hőszigetelési felújítás!

Nyilvánvaló azonban, hogy olyan felújítással szeretne mindenki kezdeni, mely látható eredményeket produkál, és valóban kevesebb fogyasztás is elegendő a kellemes belső mikroklíma megteremtéséhez. Itt kerül képbe az energetikai audit. A felmérésnek köszönhetően a tervezés és a lebonyolítás is olyan sorrendben fog megtörténni, ahogyan azt ingatlan adottságai igénylik. Érdemes azzal a feladattal kezdeni, ami a leginkább elősegíti majd az energetikai megtakarítást.

S ha már a hosszú távú befektetésről esett szó, akkor nem mehetünk el az energetikai audit költségei mellett. Sokan éppen ezen akarnak spórolni, pedig a szakértői felmérés nélkülözhetetlen a hőszigetelési hibák elkerüléséhez. Bár saját tapasztalataink alapján is eldönthetjük, hogy melyik korszerűsítési munkálat a leginkább sürgető, de ha profikra bízzuk, akkor nagyobb az esély, hogy sikerül a valóban szükséges területre rálelni.

Energetikai tanúsítvány készül

A szakember energetikai tanúsítványban foglalja össze vizsgálatának eredményét, és javaslatot is tesz a hőszigetelési felújítás területén a leginkább célravezető megoldásra. Az energetikai tanúsítvány készítését építkezéskor nem úszhatjuk meg, hiszen a használatbavételi engedélyt csak ezt követően kaphatjuk meg. Mivel a már használt ingatlan ilyennel rendelkezik, így tényleg „csak” a hőszigetelési munkálatok célszerűsége és az anyagiak múlnak azon, hogy mi szerepel az elkészült energetikai tanúsítványban. Ez utóbbi az ingatlan értékesítés kapcsán is fontos szerephez juthat.

Milyen eredményt kaphatunk az energetikai audit után?

Aki kicsit is otthonosan mozog a hőszigetelés terén, az tisztában van a leginkább kritikus területekkel. Sokan vannak azonban, akik maximum azt tudják, hogy a nyílászárók cseréjével biztosan nem lőhetünk mellé. Főleg egy viszonylag friss költözést követően az ingatlantulajdonosok nem ismerik a ház adottságait. Talán meglepő lehet, de kiderülhet, hogy először a padlás szigetelése válik szükségessé, ugyanis ezzel lehetséges a legtöbbet megspórolni a fűtési költségeken. Hasonlóképpen aktuálissá válhat az utólagos homlokzati szigetelés, valamint a vele együtt javasolt lábazati szigetelés. A hőszigetelt ablakok és ajtók szintén jelentős mértékben hozzájárulnak az energetikai megtakarításhoz.

Kerüld el az alulszigetelést!

A sorrend egy dolog, de a használt szigetelő anyag sem elhanyagolható. Ennek megválasztása attól függ, hogy milyen mennyiségű hő szökik el az érintett területen. Laikusként sokan nincsenek tisztában a vonatkozó adatokkal, ezért fontos, hogy energetikai audit keretein belül pontos információkhoz juthassunk, elkerülve ezzel az alulszigetelés és a túlszigetelés kockázatát. Ez utóbbiról leginkább akkor beszélhetünk, ha túl nagy összeget költünk a hőszigetelésre, és annak előnyei már nem mutatkoznak meg a megtérülésben. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy manapság létezik-e túlszigetelés, amikor a háztartások esetében is hétszeres gázárról beszélhetünk az átlagfogyasztáson felül. A fűtőanyag árának emelkedésével a jobb minőségű hőszigetelés igenis indokolt lehet.

Profi segítség az anyagbeszerzéshez

A szakembertől kapott tervben szerepelnek azok az anyagmennyiségek is, melyeket érdemes beépíteni az optimális végeredmény érdekében. Fontos, hogy a homlokzati szigetelés esetében rendszerben gondolkodjunk, tehát a hőszigetelő anyagot, a ragasztót, az üvegszövet hálót, a vakolatot és a dübelt is ugyanazon gyártótól szerezzük be. Nem véletlen a rendszer ilyen értelmezése, ugyanis ezek az anyagok együttműködve biztosítják a kifogástalan eredményt.

A minél kedvezőbb árak érdekében akár több építőanyag kereskedőtől is kérhetsz árajánlatot. Ez nem kerül semmibe, mégis lesz egy rálátásod a piacra és az ott kínált árakra.

Kérd az építőanyag kereskedő véleményét!

Ha mégsem az energetikai audit során szereznél információt a hőszigeteléssel kapcsolatban, akkor sem kell lemondanod a hozzáértésről. A munkájukra és szolgáltatásukra valamit is adó építőanyag kereskedők tanácsadással állnak rendelkezésre, mind az építőanyag kiválasztását, mind annak használatát illetően.

Fontos tudni, hogy a hőszigetelés végeredménye nemcsak a választott építőanyagtól, annak hőszigetelő rendszerben történő alkalmazásától, hanem a szigetelőanyag vastagságától, és persze a körültekintő beépítéstől is függ. Szakemberválasztás előtt célszerű a referenciáknak utánanézni, és nem elsősorban az ár alapján dönteni egyik vagy másik csapat mellett. Kevesen tudják, hogy a kőzetgyapot szigetelő anyag nagyobb szakértelmet követel meg, ennél fogva kevesebben értenek hozzá. Érdemes ezt is számításba venni.