Blog

Homlokzati vakolat struktúrák

BAUMIT
BAUMIT
2022.03.29 11:00
Homlokzati vakolat struktúrák

Hagyományos struktúrák

  • Változatos megjelenés
  • Tartós homlokzati védelem
  • Kapart és dörzsölt struktúra

Régen elmúlt már az az idő, amikor a homlokzati vakolatoknak csak az volt a szerepe, hogy védjék az alapfelületet a környezeti hatásoktól.
Az építtetők és a tervezők egyre komolyabb esztétikai igényeket támasztanak a végső felületképző rétegekkel szemben, melyeknek a feladata ma már nemcsak a védelem, hanem az esztétikus megjelenés is, mely élhetőbbé és barátságosabbá teszi épített környezetünket.
A finom szemcseméretek diszkrét hangulatot, míg a rusztikusabb textúrák markánsabb megjelenést biztosítanak.

Kapart struktúra

A kapart struktúrák 1,5, 2,0 és 3,0 mm-es szemcsemérettel alakíthatóak ki. Az ún. vezetőszemcse (azaz a maximális szemcseméret) egyben a vakolati réteg vastagságát is meghatározza.

A kapart struktúráknál a szemcsék a teljes felületen viszonylag egyenletesen oszlanak el, ezáltal a felület megjelenése homogén lesz. Az anyagot rozsdamentes glettvassal hordjuk fel és kemény PVC simítóval dörzsöljük ki. A kivitelezés viszonylag egyszerű, hiszen a homogén szemcseösszetétel miatt kevésbé látszik meg a kész felületen a simítószerszám mozgásának iránya.

Dörzsölt struktúra

A vakolat összetételének jellemzője, hogy a sok finom szemcse mellett viszonylag kevés vezetőszemcse található. Ezen szemcsék a kidörzsölés folyamán elmozdulnak és jellegzetes kis „árkokat” hagynak a felületen. Innen ered a struktúra másik, közismert neve: gördülőszemcsés. A simítás során jól látható lesz a simítószerszám mozgása, más-más hatást érhetünk el a körkörös, a vízszintes vagy függőleges, illetve a ferde irányok váltakozásával.

Fontos tudni tehát, hogy a hagyományos struktúrák kialakítása (kapart vagy dörzsölt) nem a kivitelezéskor dől el, hanem már az anyag megrendelésekor ki kell választanunk, hogy melyiket szeretnénk alkalmazni. A különbséget ugyanis a közel hasonló feldolgozási mód mellett az anyag összetétele adja meg, ami már a gyártáskor kialakul.

BAUMIT JAVASLAT:

Minél nagyobb a vezetőszemcse mérete, annál vastagabb a vékonyvakolat és annál jobban védi a homlokzatot a környezeti hatásoktól. Éppen ezért a Baumit a legalább 2,0 mm-es szemcseméret alkalmazását javasolja.(forrás:baumit.hu)